Opskrifter

Nedenfor kan du finde opskrifter på lækre retter med tomater. De første 3 opskrifter er udviklet i samarbejde med Jacob Ingemann fra Restaurant Eatmosfære, som løbende vil udvikle opskrifter med Pedersens Udvalgte produkter. De efterfølgende opskrifter er udviklet af en række mad-bloggere, som vi også samarbejder med. Rigtig go’ fornøjelse 🍅

 

 

Tomatsalsa


Ingredienser

  • 200 g Rosso tomater
  • 200 g Lemonade tomater
  • Lidt salt og sukker
  • 2 kviste frisk timian
  • 1 spsk. æbleeddike
  • 1 tsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 skalotteløg
  • Lidt olie til sautering
  • Salt og peber
Sådan gør du: Tomaterne skylles, halveres, lægges på en bradepande med bagepapir og drysses med lidt salt og sukker. Derefter bager du tomaterne ved 130 grader i ca. 2 timer. Det er en god ide at åbne ovnlågen et par gange undervejs for at lukke dampen ud.
Skalotteløg hakkes fint og sauteres let i lidt olie.
Timian skylles og hakkes fint.
De afkølede, tørrede tomater hakkes groft og kommes i en skål sammen med hakket timian, sukker, eddike og de sauterede løg.
Salsaen smages til med lidt salt og friskkværnet peber.
Velbekomme.

 

 

 


Foccaciabrød med tørrede tomater


Ingredienser

  • 6 dl kold vand
  • 20 g gær
  • 200 g økologisk vinterhvede eller ølandshvede
  • 400 g økologisk hvedemel
  • 15 g salt
  • 100 g tørrede tomater (se opskrift ved Tomatsalsa)
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • Lidt olivenolie
  • Lidt flagesalt
Sådan gør du: 1. dag: Rør gæren ud i det kolde vand og tilsæt vinterhvede/ølandshvede, hvedemel og salt. Du kan røre dejen sammen med en grydeske eller på røremaskine. Dejen hældes på en bradepande (20×35 cm) med bagepapir og pensles med olivenolie. De tørrede tomater (se opskrift ved tomatsalsa) presses let ned i dejen. Den friske rosmarin skylles og drysses over sammen med flagesalt. Dæk dejen til med film og stil den i køleskabet i 24 timer.
2. dag: Dejen tages ud af køleskabet, og filmen fjernes. Lad dejen hæve i minimum 2 timer ved stuetemperatur med et klæde over. Ovnen tændes på 225 grader, og brødet sættes ind i den varme ovn. Samtidig stiller du 1 dl vand ind i bunden af ovnen (i en ovnfast skål). Brødet bages ca. 15 min. ved 225 grader. Ovnen skrues herefter ned på 180 grader, og brødet bages i yderligere 15 min. Brødet tages ud af ovnen og lægges på en rist, sættes tilbage i ovnen og bages yderligere 10 min. på risten. Herefter tager du det færdige foccaciabrød ud af ovnen.
Velbekomme.


Tomatsalat


Ingredienser

  • 500 g Lemonade tomater
  • ½ bdt. frisk basilikum
  • ½ dl olivenolie
  • 4 spsk. balsamico
  • 2 spsk. honning
  • Salt og peber
Sådan gør du: Tomaterne skylles og halveres og lægges i en skål. Basilikumbladene skylles, hakkes groft og blandes forsigtigt med tomaterne i skålen. I en anden skål blandes olie, balsamico og honning og piskes godt sammen. Smag til med salt og peber. De våde ingredienser blandes forsigtigt med tomater og basilikumblade og pyntes eventuelt med et par enkelte friske basilikumblade.
Velbekomme.


Kulmule med tomatkompot, bagt fennikel og oliven (opskrift og foto udviklet af rigeligtsmør.dk)


Ingredienser

  • 300 g kulmulefilet uden skind
  • ½ løg
  • 1 fed hvidløg
  • 300 g Rosso tomater
  • 1 fennikel
  • 0,5 dl hvidvin
  • En håndfuld udstenede oliven (gerne kalamata)
  • Olivenolie
Sådan gør du: Soigner fileterne, hvis nødvendigt, giv dem et skud salt og sæt dem til side.
Snit løg og hvidløg fint og sæt dem til side.
Skær tomaterne ud i kvarte og sæt dem til side.
Skær toppen af fenniklen og skær den ud i 6-8 både. Kom bådene op i et ildfast fad, vend dem sammen med et stænk olivenolie, salt og peber. Hæld hvidvin ved og bag fennikelbådene i 30-45 min. ved 200 grader.
Varm en gryde op og sauter løg og hvidløg i et skvæt olivenolie ved middel varme. Løgene må ikke tage farve.
Når løgene begynder at blive blanke, tilsættes de kvarte tomater. Lad nu tomaterne stå og snurre ved lav til middel varme i en halv times tid. Rør gerne et par gange undervejs.
Når tomatkompotten er ved at være kogt godt sammen, hakkes de udstenede oliven groft og tilsættes kompotten. Giv også gerne kompotten et godt stænk olivenolie.
Smag kompotten til med salt og peber (og evt. sukker, hvis nødvendigt).
Når tomatkompot og fennikel er ved at være færdige, varmes en pande godt op til fisken.
Vend den side af fisken, hvor skindet har siddet, i mel og steg fisken i et godt skvæt olivenolie. Kom også en klat smør på panden, når du har lagt fisken på. Steg kun fisken på siden med mel og hæld løbende fedtstof over fisken.
Anret de bagte fennikelbåde på en tallerken, kom en god skefuld tomatkompot over og læg til sidst fisken oven på. Husk at krydr fisken med lidt saltflager og spis gerne et stykke friskbagt focaccia til.
Velbekomme.

 

Sommersalat med tomater og bær (opskrift og foto udviklet af @juliekarla)


Ingredienser

  • 250 g Rosso og Lemonade tomater
  • 50 g blåbær
  • 100 g hindbær
  • 50 g blød gedeost
  • 75 g friske spinatblade
  • 1 stor håndfuld frisk mynte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 1 tsk. akaciehonning
  • 1 tsk. revet citronskal
  • friskkværnet peber
Sådan gør du:Skyl spinatbladene og fordel dem på et fad.
Skyl bærrene og drys dem over.
Bland æblecidereddike, olivenolie, akaciehonning, citronskal og godt med peber sammen (fx ved at komme det i et glas med låg og ryste det godt).
Halvér eller skær tomaterne i kvarte og vend dem med dressingen.
Fordel tomaterne på fadet. Drys med masser af grofthakket frisk mynte og små stykker blød gedeost. Drys med ekstra peber og servér.
Velbekomme.

 

 

 

 

Rejesalat med tomater og spicy citrondressing (opskrift og foto udviklet af @juliekarla)


Ingredienser

  • 250 g Rosso og Lemonade tomater 
  • 1 stk. rød snackpeber
  • 170 g rejer
  • 3 store spsk. grofthakket frisk basilikum
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 2 spsk. god olivenolie
  • Friskkværnet peber
  • Salt
  • 100 g creme fraiche
  • 2 tsk. fintrevet citronskal
  • Cayennepeber efter smag, men nok til, at dressingen får lidt bid
Sådan gør du:Halvér eller skær tomaterne i kvarte alt efter størrelse.
Fjern kernerne i peberfrugten og skær i passende stykker.
Hak basilikum fint og vend det sammen med tomat, peberfrugt og æblecidereddike samt olivenolie. Vend rejerne i.
Smag til med masser af friskkværnet peber og lidt salt.
Rør creme fraichen sammen med citronskal, peber og cayennepeber efter smag.
Anret rejesalaten på fire tallerkner eller skåle og fordel lidt citrondressing på dem alle. Pynt med ekstra frisk basilikum og servér.
Velbekomme.

 

 

 

 

Tomatpesto med solmodne friske tomater (opskrift og foto udviklet af @mariavestergaard)


Ingredienser

  • 20 friske Rosso tomater
  • ½ lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 10 basilikumblade
  • 15 g pinjekerner
  • 1 spsk. sort balsamicomeddike
  • 1 tsk. honning
  • 2 spsk. friskrevet parmesan
  • Salt
Sådan gør du:

Skær tomaterne i halve og hak løg og hvidløg.

Steg det hele på en pande med olie, til tomaterne er svundet helt ind.

Smag til med masser af friskkværnet peber og lidt salt.

Tilsæt basilikumblande og pinjekerner og steg i yderligere 1-2 min.

Tilsæt balsamicoeddike og lad tomatblandingen køle helt ned.

Riv parmesan og rør osten i tomatpestoen.
Smag til med salt og honning.
Velbekomme.

 

 

 

 

Tomatpesto af Lemonaden (opskrift og foto udviklet af @Evas Køkken)


Ingredienser

  • 100 g langtidsbagte Lemonade tomater (se opskrift for langtidsbagte tomater nedenfor)
  • 4 stilke basilikum
  • 30 g god peccorino eller parmesanost
  • 30 g pinjekerner
  • god koldpresset olivenolie
Sådan gør du:

Rist pinjekernerne på en tør pande, lad dem afkøle.

Blend de langtidsbagte tomater med ost, pinjekerner og basilikum, til massen er homogen, men den må gerne være grov.

Spæd til med olivenolie til den konsistens du foretrækker.

Smag evt. til med salt (måske behøver du ikke tilsætte salt, da osten er ret salt).

Opbevar pestoen på køl i tætsluttende glas og overhæld den med olivenolie. Olien forsegler, så pestoen kan holde sig i 7-14 dage.

Nyd den på ristet brød, til pasta eller lign.
Velbekomme.

 

 

 

 

Langtidsbagte tomater (opskrift og foto udviklet af @Evas Køkken)


Ingredienser

  • Rosso tomater
  • Rød balsamico (gerne en tyk, lagret balsamico)
  • Olivenolie
  • Sukker, salt og peber
Sådan gør du:

Skyl og halver tomaterne.

Læg dem med skæresiden opad på en bradepande og strint dem med en god, rød balsamico samt olivenolie.

Drys lidt sukker over og krydr med salt og peber.

Bag tomaterne ved 115 grader varmluft i ca. to timer eller indtil tomaterne har smidt væsken og ligner soltørrede tomater. I den første time de er i ovnen, skal du åbne ovnlågen nogle gange, så fugt/damp kan slippe ud.

Læg tomaterne i atamonskyllede sylteglas og overhæld dem med en god, koldpresset olivenolie. Tomaterne kan holde i flere måneder og bruges fx i salater, som tilbehør til stegt kød eller til tomatpesto.
Velbekomme.